Σελίδες

Τετάρτη, Αυγούστου 16

Ελευθερώστε τις επιχειρήσεις.

Ο δρ. Κορώνης Επαμεινώνδας
είναι Ιδρυτικό Μέλος της
Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής
Σύνθεσης (ΕΥΜΕΣΥΝ)
και Τομεάρχης Οικονομικών
Τι σημαίνει ανάπτυξη; Ότι μια επιχείρηση, ένας κλάδος, το ΑΕΠ μιας ολόκληρης οικονομίας διογκώνονται σε σχέση με τις περσινές αξίες. Παρότι τόσο το IMF όσο και επιφανείς οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν την ελληνική ανάπτυξη ως μια εξίσωση μακροοικονομικών παραγόντων, η ανάπτυξη αναγκαστικά θα προέλθει από την τονωμένη εταιρική δραστηριότητα. Δεν είναι ελληνικό μόνο φαινόμενο, να αποτυγχάνουν οι οικονομολόγοι να κατανοούν τις βασικές παραγωγικές δομές που τροφοδοτούν το εξαγωγικό προϊόν μιας οικονομίας.

Τι σημαίνει ανάπτυξη αυτό με απλά λόγια; Κάποιοι θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους ή θα αναλάβουν το ρίσκο του δανεισμού για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. Όχι απαραίτητα μεγάλων επενδύσεων. Θα αγοράσουν προϊόντα για να τα πουλήσουν, θα εισάγουν είδη, θα «στήσουν» μια νέα επιχείρηση ή θα προωθήσουν πιο δυναμικά τις υπάρχουσες υπηρεσίες τους. Γύρω τους, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, λογιστές, δικηγόροι και τεχνικοί θα αυξήσουν τις υπηρεσίες τους.

Συνεπώς η συζήτηση για το «παραγωγικό μοντέλο» της χώρας έχει νόημα και αξία αλλά μόνο εφόσον γίνεται στην βάση των δομών που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η οικονομία δεν είναι κατευθυνόμενη και τα ΕΣΠΑ και οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να συντηρήσουν μια υγιή ανάπτυξη. Η πρώτη κυβέρνηση της κρίσης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης λογικής ανάπτυξης: ονειρεύτηκε μια πράσινη οικονομία, καινοτόμες φωλιές διαδικτυακής καινοτομίας και άλλα όμορφα. Ξέχασε ότι όλα αυτά απαιτούν την στήριξη και επένδυση από ανθρώπους της αγοράς.

Συνεπώς. Η απελευθέρωση και εξυγίανση των τραπεζών, η απελευθέρωση της εργασιακής αγοράς, η απλοποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων και η τόνωση της φιλοσοφίας των κυψελών ανάπτυξης μπορεί να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα, τα καλά Πανεπιστήμια της χώρας παράγουν ιδέες αλλά λίγες πατέντες και business plans. Οι επιχειρηματίες ιδρύουν επιχειρήσεις που προωθούν σοβαρές καινοτομίες αλλά πιάνονται στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Η φορολογία φοβίζει όποιον σκέφτεται να κάνει το επόμενο βήμα.

Το νέο μας παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να είναι αυτό που θα επιτρέψει στην αφυδατωμένη οικονομία να βαδίσει ανεμπόδιστη σε νέες οάσεις. Όχι αυτό που θα προκύψει από κυβερνητικές δηλώσεις και αντιφατικά μακροσκελείς αναπτυξιακούς νόμους. Δέσμιες ενός δυσλειτουργικού κράτους και της λογικής της άνωθεν ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις πρέπει να ελευθερωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου