Παρασκευή, Ιουνίου 16

Μονόδρομος η συστράτευση…

Με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο να είναι καταιγιστικές σε όλα τα επίπεδα και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ε.Ε. να επαναπροσδιορίζονται προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα, η συστράτευση γύρω απ’ τον φιλελεύθερο πόλο στη χώρα μας, αποτελεί μονόδρομο.

Πολλαπλές κι απανωτές οι εκπλήξεις απ’ τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της Ευρώπης, επιβεβαιώνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι φαντάζει όλο και δυσκολότερο να τολμήσει κανείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Τα μηνύματα των λαών και ειδικότερα των νέων Βρετανών και Γάλλων, που αποφασιστικά και απολύτως δημοκρατικά, διατράνωσαν τη βούλησή τους για ανατροπή του διαφαινόμενου πολιτικού κλίματος στις δυο χώρες, μόνο ως ελπιδοφόρα μπορούν να ερμηνευθούν.

Το σημαντικότερο μήνυμα αφορά στην απόφαση συμμετοχής των νέων αφού όπως καταγράφουν οι πρώτες στατιστικές, η αποχή αφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες ψηφοφόρων. Όταν οι νέοι μιας χώρας αποφασίζουν να συμμετάσχουν, το μέλλον της προδιαγράφεται σαφώς λαμπρότερο σε σχέση με κείνη που οι νέοι της εμφανίζονται πλαδαροί, απαισιόδοξοι ή ακόμη χειρότερα, αδιάφοροι.

Το φρέσκο μυαλό, η καθαρή σκέψη και το αποφασιστικό βλέμμα στο μέλλον, διατράνωσε τη βούληση των νέων Βρετανών και Γάλλων, για περιθωριοποίηση των εθνικιστών που έφαγαν πολύ δυνατό χαστούκι και το γερό ταρακούνημα των λαϊκιστών που το μήνυμα, τους εστάλη με τον πιο ξεκάθαρο και επιτακτικό τρόπο.

Όμως το καθοριστικότερο όλων, είναι η εκλογή στη χώρα πυλώνα της Ε.Ε., τη Γαλλία, της ομάδας εκείνης που πέρα από στερεότυπα του πολιτικού παρελθόντος, αποδεικνύει ότι η νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται, απαιτεί και νέες λύσεις και ιδέες διακυβέρνησης.

Παλαιοδεξιοί, παλαιοσοσιαλιστές, παλαιοαριστεροί, δεν έχουν πλέον θέση στη νέα πολιτική σκηνή της Ευρώπης που επαναπροσδιορίζεται βάσει νέων οικονομικών και κυρίως κοινωνικών δεδομένων. Κι ο φιλελεύθερος αέρας, εναρμονισμένος κι αυτός όπως επιβάλλεται, καταλαμβάνει τον ζωτικό χώρο πάνω απ’ την Ευρώπη.

Στη διαλυμένη και συνεχιζόμενα χειμαζόμενη χώρα μας, με τις πολιτικές εξελίξεις να την αδικούν πέραν ακόμη και της χειρότερης πρόβλεψης που θα τολμούσε κάποιος να κάνει προ διετίας, με τις αξιολογήσεις να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν καν και να έχουν πάψει να θεωρούνται κεκτημένα ακόμη και τα τελευταία υπογραφέντα προαπαιτούμενα που τίθενται σε αμφισβήτηση απ’ τους ίδιους που τα πρότειναν και τα υπέγραψαν, οι εκλογές φαντάζουν η πιο αισιόδοξη προοπτική για να πάψει η ταλαιπωρία κι ο διασυρμός που είναι πλέον σαφές ότι θα σταματήσει μόνο στην πλήρη διάλυση ό,τι απέμεινε.

Οι εκλογές όμως με την πραγματική την δημοκρατική, σοβαρή και καθοριστική έννοια της λέξης. Οι εκλογές όπως στις ευρωπαϊκές χώρες που προηγήθηκαν, με τους νέους να έχουν ευαισθητοποιηθεί και να στέλνουν το μήνυμά τους προς κάθε κατεύθυνση κι ενδιαφερόμενο.

Τις εκλογές που το αποτέλεσμά τους θα φέρει τη νέα πνοή, μέσα στην αντάρα, θα στείλει στο χρονοντούλαπο τους ανίκανους λαϊκιστές, λάτρεις του πελατειακού κράτους που με τόσο θεατρινισμό διατείνονταν ότι απεχθάνονται, τους πιστούς πολιτικών θεωριών που έχουν προ πολλού τελειώσει στον πολιτισμένο κόσμο αφού πρώτα διέλυσαν ό,τι ανέλαβαν.

Τις εκλογές που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας προς την καλύτερη προοπτική μπορεί ν’ ακολουθήσει, με τις επιλογές της να περιορίζονται κάθε μέρα που περνάει πλέον, με τους λάθος κυβερνώντες στο τιμόνι της.

Οι επόμενες εκλογές, όσο κι αν αποφεύγουν να το παραδεχτούν πολλοί, είναι αυτές που πιο ξεκάθαρο δε μπορεί να γίνει, ότι επιβάλλεται η συστράτευση με τη μόνη πολιτική δύναμη που αποπνέει φρεσκάδα κι ανανέωση, με θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό, την κεντροδεξιά φιλελεύθερη εκείνη θέση που το αφήγημά της είναι το μόνο που μπορεί να γεννήσει λύσεις μέσω της ανάπτυξης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μετά απ’ τη μακρά και πικρή περίοδο της διακυβέρνησης απ’ το μόρφωμα των αταίριαστων εταίρων που απέδειξαν με τον χειρότερο όσο και πιο επώδυνο τρόπο, ότι μόνο κοινό τους σημείο είναι η λατρεία για την εξουσία, πρώτος και σημαντικότερος στόχος είναι φυσικά η δημοκρατική επιλογή της περιθωριοποίησής τους, με μόνο ενδιαφέρον, την απόδοση ευθυνών για τα όσα καταστροφικά έχουν αποφασίσει και υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια με μοναδική σταθερά, τη συνεχιζόμενη διάλυση και καταστροφή κάθε τομέα που βάζουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους.

Συστράτευση γύρω απ’ τον κεντροδεξιό, όσο πιο φιλελεύθερο πόλο μπορεί να εμφανίσει η πολιτική σκηνή της χώρας, τον μόνο με δυνατότητα δομής διακυβέρνησης, αποτελεί μονόδρομο για όλες τις υγιείς δυνάμεις, που με τη στήριξη των νέων κυρίως, θα καταστήσει σίγουρη την απομάκρυνση των επικίνδυνα ανίκανων και στη συνέχεια μπορεί ν’ ακολουθήσει η διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού της χώρας, στα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως ήδη εμφανίζονται.

Το περίφημο εθνικό συμφέρον που στο όνομά του έχουν γίνει τα μεγαλύτερα αστικά εγκλήματα τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, επιτάσσει περισσότερο από ποτέ σήμερα, την υπεύθυνη και σοβαρή απόφαση των σύγχρονων Ελλήνων, για την πορεία της χώρας τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Αυτό το εθνικό συμφέρον είναι που επιβάλλεται να προταχθεί σήμερα για να σταματήσει η καταστροφική πορεία ώστε να ξανακερδίσουμε την πολυτέλεια της διαφωνίας ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών των ίδιων πολιτικών ιδεών που για διάφορους λόγους, όχι πάντα σημαντικούς, εκφράζονται μέσα από διαφορετικούς, μεγάλους ή μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς. Κάτι που όπως φαίνεται λατρεύουν, κυρίως οι εκφραστές του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα…

Γρηγορίου Αλεξάνδρα

Ιδρυτικό Μέλος Ευ.Με.ΣΥΝ - Τομεάρχης Επικοινωνίας & ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου