Τρίτη, Δεκεμβρίου 11

Κίτρινα γιλέκα ή κίτρινη επέλαση


Ο παλαιός κόσμος όλους αυτούς τους αιώνες αναπτύσσονταν και μεγεθύνονταν χωρίς ανταγωνισμό, τις περισσότερες φορές εις βάρους του υπόλοιπου φτωχού κόσμου ώστε να παράγει φθηνά προϊόντα και να απολαμβάνει όλο και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.
Όχι όμως πια.
 Η ανθρωπότητα μέσω του απάνθρωπου και αιμοδιψούς καπιταλισμού έχει πλέον αλλάξει. Όλοι οι δείκτες εδώ και δεκαετίες δείχνουν πια, πως όλος ο πληθυσμός της γης μετατοπίζεται σημαντικά ως προς το βιοτικό του επίπεδο και μεγάλοι πληθυσμοί σε Ασία, Αφρική βγαίνουν από τα όρια της φτώχειας και οδεύουν σε επίπεδα μεσαίας τάξης.
Φυσικά αυτός ο πλούτος, ο οποίος είναι πεπερασμένος λόγω του χρήματος αν και αυξανόμενος, αναγκαστικά μεταφέρεται στις παραγωγικές οικονομίες οι οποίες δυστυχώς για εμάς, τους κατοίκους του παλαιού κόσμου, δεν είναι ο κόσμος μας. Πλούτος επομένως, συσσωρευμένος σε ασφαλιστικά ταμεία, αποθεματικά εταιριών, ιδιωτών αλλά και κρατών μεταφέρεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς για την ανθρωπότητα σε Ασία και Αφρική.
Οι τελευταίες βέβαια, πλουτίζοντας χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνουν σήμερα και αυτό θα οδηγήσει θεωρητικά σε ένα πιο ισορροπημένο και ομοιόμορφο κόσμο, ίσως λιγότερων ταχυτήτων αλλά όχι γεωγραφικά ορισμένο. Όλα αυτά εκτός απροόπτου... Γιατί, ο άνθρωπος είναι αυτοκαταστροφικό ον.  
Δυστυχώς, οι μάζες ποτέ δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τις αλλαγές αυτές ανά την ιστορία και είχαμε καταστροφικές συνέπειες. Φυσικά δεν είχαν και την δυνατότητα της ενημέρωσης που έχουμε πλέον στην εποχή μας. Εναπόκειται σε εμάς (και όχι μόνο ομαδικά αλλά και προσωπικά) να αφυπνιστούμε να ενημερωθούμε και να επιβάλλουμε λύσεις. Να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας γνωρίζοντας πως έρχονται σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που εμείς μεγαλώσαμε. Να ψάξουμε για λύσεις. Λύσεις οι οποίες υπάρχουν, οι οποίες όμως δεν είναι ακόμη καθολικά εφαρμόσιμες. Η ανθρωπότητα είναι σε σκαλοπάτι έχοντας όλα τα εφόδια πλέον να ανέβει. Η αναρρίχηση ωστόσο θα είναι δύσκολη, επώδυνη και αβέβαιη.
Ο Δημήτρης Πιστής είναι
Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος του
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής
Μεταρρυθμιστικής Σύνθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου